Jouw talent, mijn talent.

The greatest wastes are unused talents and untried ideas.

Zo veel talent in de wereld. Zo veel talent om me heen. Maar ik ontmoet ook veel mensen die hun eigen talenten niet zien of niet kennen. Ze staren verward voor zich uit als antwoord op de vraag : “Wat is je grootste talent?”.

Marcus Buckingham toont ons wat aan de basis zou kunnen liggen van deze onkunde. In een gefilmd optreden (te bekijken op youtube), stelt hij een vraag aan ouders in een zaal. “Waar gaat jouw aandacht naartoe als je kind haar/zijn rapportkaart je onder de ogen schuift. “ Richt je je op de schitterende resultaten of op dat éne slecht punt. Zie je de A of focus je op de F ?

Mijn ouders focusten op de F. En de jouwe ?

En wat doe jij met je kind of medewerker ? Gaat je aandacht naar wat niet lukt of geef je een ‘high five’om het succes van het goede resultaat te onderstrepen ?

Omdat onze aandacht zo vaak gaat naar wat niet werkt of naar wat kapot is, zijn we vervreemd van onze talenten. We identificeren ons met onze zwaktes. We stoppen al onze energie in het werken aan onze minpuntjes. Die moeten van min naar plus. En dat kost energie, veel energie. Bovendien is het ook een pijnlijk proces. Je staart naar jezelf in de spiegel. Je ziet de bril die het gebrek aan gezichtsscherpte moet corrigeren. Je ziet niet de prachtige kijkers die zich achter de brilglazen. Het zijn net die ogen die de wereld in al zijn pracht tot zich te nemen.

Het is tijd om de positieve psychologie te omarmen. Het is tijd om te durven kijken naar wat wel werkt. Een mens straalt en behaalt zijn grootste successen als zij/hij werkt in haar/zijn talent.

Met groepen werk ik vaak rond het ‘versterken van je talent’. Deelnemers verwachten heel wat van zo een training. Liefst kregen ze nog voor de lunch het instant antwoord op hun vraag “Zeg me wat mijn talenten zijn.” Ze krijgen iets anders : een dag zwoegen en zoeken. En hoeveel blijdschap zit er niet in het zoeken… Heel schoon is de school van het leren.

Het wordt een dag van herontdekken van verloren gewaande talenten en van ontdekken van nieuw talenten. Van in dialoog gaan met jezelf en met de ander : vrienden, collega’s, partners en ex-partners, kinderen, managers, …

Het is altijd een leuke als ik vraag aan de deelnemers om iemand te contacteren en slecht 1 vraag te stellen “Wat is mijn grootste talent”. Een schoon geschenk wordt dan gegeven. En vaak zijn het meerdere geschenken. Vaak kan de gesprekspartner zich niet beperken tot het opnoemen van 1 talent, maar wordt het een hele waslijst. Wat de ander zo speciaal maakt voor jou is vaak niet in één woord te vatten. Zo eenvoudig tover je dus een lach op een gezicht. Geen blijer mens dan een mens die een compliment krijgt.

Maar plots kan ook de twijfel opsteken. Bij al dat blije hoor je een innerlijk stemmetje dat je erop wijst dat je toch beter niet naast je schoenen gaat lopen. Zo perfect ben je nu ook weer niet.

Het zal de kunst zijn om die innerlijke stem te erkennen als een saboteur. Je hebt saboteurs in alle maten en kleuren. Je hebt saboteurs die perfectie eisen. Voor minder doen ze het niet. Er zijn saboteurs die je aanmanen om lekker onder het maaiveld te blijven. Het kon je kop wel eens kosten. Er is zelfs een saboteur die je altijd al een nietsnut vond. Dus heeft het toch geen zin om nog eens te proberen.

Niet elke stap die je zet in de richting van je talent zal succesvol zijn. Maar wie niet probeert verliest altijd.

Hier volgt een bekentenis. Een van mijn dromen is om meer te schrijven. Deze blog is mijn eerste stapje in die richting. Zo ook de schrijfcursus die ik volg. En de tweets die ik de vrije eter in stuur.

Elke stap op het pad van mijn talent geeft me energie. Energie om een nieuwe stap te zetten en om me ook op nieuwe en andere paden te wagen. Mijn saboteur waarschuwt me telkens voor de negatieve reacties die ik ga krijgen op een tweet, een blogpost en zeker later op mijn meer serieuse schrijfsels. Tot mijn verrassing valt het best mee. En bovendien is kritiek niet alijd allesvernietigend. Het scherpt de vechtlust aan.

Op naar de volgende strijd euh … uitdaging.

Het is mijn talent is om het beste te halen uit mensen. Ik weet zeker dat ik dat talent nog beter kan inzetten als ik eerst wat oefen op mezelf.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Jouw talent, mijn talent.

  1. glassrts says:

    Mooi stuk Nathalie!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s